mask

Poznaj zalety blatów kuchennych z kamienia

Blat kuchenny to serce każdej kuchni. Dzięki niemu możliwe jest przeprowadzanie wszelkich prac kuchennych, począwszy od przygotowania porannej kawy przez rodzinny obiad, po wykwintną kolację z przyjaciółmi, czy romantyczny wieczór dla dwojga. Ważne jest zatem, aby był on równie reprezentacyjny, co trwały. Jak spisują się blaty z kamienia?

Blaty z kamienia — do jakiego wnętrza pasują?

Blaty z kamienia cechują się nietuzinkowym, eleganckim wyglądem i w porównaniu z laminatami, drewnem — są praktycznie niezniszczalne. Kamień naturalny, jak np. granit dostępny jest w wielu wybarwieniach do wyboru, do tego je odporny za ścieranie, odbarwianie nawet podczas intensywnego użytkowania. Świetnie komponuje się zarówno z kuchnią w stylu nowoczesnym, klasycznym, jak i kameralnych, bądź industrialnym.

Dlaczego warto wybrać blat z kamienia?

Blaty z kamienia to jedne z twardszych, odpornych na zużycie, ścieranie, czy odbarwianie — nawet podczas bardzo intensywnego użytkowania wyrobów. Co ważne będą idealnie się prezentować zarówno w biurze, gastronomii, jak i   domu jednorodzinnym. Unikalność wzorów sprawia, że jest to w 100% jedyny w swoim rodzaju, pozwala stworzyć aranżację w kuchni, której nikt nie jest w stanie skopiować, powtórzyć, gdyż nie ma dwóch identycznych blatów. Zamawiając w zakładzie kamieniarskim blat z kamienia, mamy gwarancję w 100% niepowtarzalności wzoru.

Jedyne, o czym trzeba pamiętać, że ich ciężar wymagać będzie odpowiednio mocnej konstrukcji mebli. Blat z granitu jest odporny na wysokie temperatury,  dzięki czemu można bezpiecznie ustawiać na nim gorące naczynia i garnki bez konieczności używania dodatkowych podkładek i ryzyka uszkodzenia nawierzchni. Same blaty kuchenne granitowe ciężko zarysować lub uszkodzić. To materiał odporny na działanie kwasów, w tym cytryny, wina, soków cytrusowych. Gładka powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu higienicznej czystości, jego użytkowanie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia całej rodziny.